Lounge and Bar Area in the Ace Hotel

600 Carondelet Street – Ace Hotel

Ace Hotel - 600 Carondelet Street

Client: The Domain Companies
Location: New Orleans, LA
Date of Completion: February 2016

Broadmoor led the renovation of this storied building conversion in a joint venture with Palmisano Contractors. Its transformation to the hip Ace Hotel lands another attractive venue for downtown New Orleans. Located at 600 Carondelet Street, the original nine-story historical building included restoration of a beautiful Art Deco stone façade at 616 Carondelet Street. The Ace Hotel now provides a sophisticated hospitality venue, centrally located one block from Lafayette Square and historic Gallier Hall. Formerly a furniture store, the 100-year-old art deco high-rise required much more vertical access to accommodate a hotel.  

The Broadmoor/Palmisano team provided the substantial structural renovations to accommodate three new passenger elevators and one new service elevator. These vertical access additions required creation of two new shafts for four elevators, with the requisite code and envelope upgrades. This expansion featured the construction of a new four-story building on an adjacent lot with a new three-level enclosed corridor connecting the historic to the new building.  The historic section required complete window replacement, demolition of previous interiors build-out, and the creation of a pool deck on the roof. The new hotel features stylish restaurants, dining room and bars, multiple meeting spaces, and the new roof top pool and cabana. An open courtyard and green roof is a feature of the new building, creating both a hip and historical ambiance for guests.

Lounge Area in the Tulane University Goldring-Woldenberg Business Complex

Tulane University Goldring – Woldenberg Business Complex

Tulane University Goldring - Woldenberg Business Complex Expansion and Renovation

Client: Tulane University

Location: New Orleans, LA 

Architect: Pelli Clark Pelli Associates Manning Architects 

Date of Completion: March 2018

Broadmoor recently completed the renovation to and expansion of the Goldring-Woldenberg Complex housing the A. B. Freeman Business School at Tulane University.  A convergence of two buildings, connecting each with a stunning architectural design, complimenting the mature oaks with a wave of glass that illuminates the interiors.  Broadmoor has provided several value engineering options which have been incorporated into this project for Tulane.  The most significant of which is the double monorail system designed for the installation of the curved curtain wall on the face of the building.   With mature oaks and a 4-story glass face, a unique and innovative system was designed and built to handle the individual glass panels, lowering them from the top of the facility into place. Our success on the Tulane Goldring / Woldenberg Complex is a testament of our team’s ability to execute on projects with detailed logistics, and installations.  Due to the success of this project, Broadmoor has been selected to construct the new Tulane Dining Commons project located approximately 1000 feet away from the business complex.

WITH THE IMPLEMENTATION OF “LEAN” CONSTRUCTION INSTITUTE’S TOOLS AND PRACTICES, THE PROJECT WAS COMPLETED AHEAD OF SCHEDULE AND WITHIN BUDGET.

Winner of the Associated Builders and Contractors New Orleans/ Bayou Chapter, Excellence in Construction Award 2018 – Institutional

Ochsner West Tower Expansion interior

Ochsner West Tower Expansion

Ochsner Medical Center West Tower Expansion

Client: Ochsner Clinic Foundation

Location: Jefferson, LA

Architect: Rozas Ward

Date of Completion:  2018

Winner of the Associated Builders and Contractors New Orleans/ Bayou Chapter, Excellence in Construction Award 2018 – Healthcare.

What if a client asked for a building addition of 186,000 sq. feet, spread over seven-stories of an existing elevated structure?

What if this building was for the largest private, not-for-profit healthcare systems in the region, and housed multiple operating rooms on a surgical floor?

What if the expansion project was intended to house ICU level patients, but challenged you with protecting these same ICU patients currently occupying all existing levels below, including the campus’s most at risk transplant stepdown unit on level seven (located directly under the expansion)?

What if the building required one new elevator and eight modernizations to existing elevators, all to receive extended access to these new seven levels, and how would one create an algorithm to accomplish this work?

Imagining this prospect, and understanding that a more difficult and unique opportunity does not typically present itself in our region, allows us to truly understand the challenges and unique circumstances that were overcome to successfully complete this project. When a project of this kind presents itself, it takes a considerable team effort to even approach a solution, and present at the interview table. It starts with a mission statement, a goal, or more like a mantra, to maintain the patient experience, just as the client strives to do with every decision they make. A mission to provide a safe construction site for the hospital staff, patients, visitors, and construction team. A goal to minimize the overall impact to a nurturing operation that cannot shift course like some clients may have the opportunity to do. All of these circumstances, requirements, and mission statements set the stage for Broadmoor’s construction of the Ochsner Medical Center – West Tower Expansion.

As mentioned above, this vertical expansion adds seven floors and over 186,000 square feet to their existing seven story hospital, at the institute’s main campus on Jefferson Highway. The first three floors of the expansion are acuity-adaptable nursing units capable of housing ICU level patients. Each of these floors adds 34 single patient rooms for a total of 102 new rooms. The fourth floor is a complete mechanical floor, with the remaining three floors being shelled for future use. The project consisted of one new elevator installed in an existing shaft that had to be modified and enlarged to accommodate the equipment, in addition to eight existing elevators requiring modernization in-place to allow for service to all new floors. The elevator construction sequence had to be revised to accommodate only three elevators under construction at any one time due to the operational impacts arising from this eventual increase in capacity.

Superdome Endzone Video Boards

Superdome Endzone Video Boards

Mercedes-Benz Superdome Endzone Videoboards

Client: Louisiana Stadium and Exhibition District

Owner’s Rep: The Tobler Company

Location: New Orleans, LA

Architect: Trahan Architects

Date of Completion: August 2016

Winner of the 2016 ABC Pyramid Award for Excellence in Construction

The Mercedes-Benz Superdome in New Orleans chose to undertake several upgrades and renovations before the opening of the 2016 football season.  New high-definition end zone video boards were installed to enhance the viewing experience of the fans, and to keep the competitive edge among other major entertainment venues across the country.  The new video boards span 352-feet wide by 40-feet high, ranking among the largest in the National Football League.  In order to facilitate safe installations at a location 200’ over the stadium seating, scaffolding was built along the entire span of the video boards, allowing for maneuvering of personnel and equipment.  The North and South End Zone Video Systems were erected in tandem at opposite sides of the arena using a custom ladder system eliminating the need for a crane.  This process was a prime example of our implementation of “Lean” tools and practices, by eliminating waste, we weer able to remove the multiple mobilization and demobilizations that would have occurred if a floor crane would have been used, saving not only time, but millions of dollars in cost associated with the crane.

BROADMOOR’S STRATEGIC SCHEDULING, EFFICIENT PLANNING, AND INNOVATIVE USE OF THE GEDA LIFT SYSTEM RESULTED IN AN EARLY COMPLETION DESPITE THE MAJOR OBSTACLE OF WORKING AROUND A STRICT SCHEDULE OF PRE-SEASON GAMES AND CONCERTS EVENTS.

Saenger Theater New Orleans Stage

Saenger Theater

Saenger Theatre

Client: Canal Street Development Corporation

Location: New Orleans, LA

Architect: Martinez & Johnson Architecture

Date of Completion: September 2013

The Saenger Theatre in New Orleans opened in 1927 as a much-acclaimed movie palace and vaudeville theater.  Today, it is still noted among theater and architectural historians nationally as a scarce, surviving example of Atmospheric Theater Design from that era. The theater was severely damaged in Hurricane Katrina in 2005, and remained closed as a result for several years.  In 2010 through a partnership between the City of New Orleans and a private development firm, Broadmoor was selected to complete the extensive restoration of this important community landmark.

This historic theater consists of an auditorium seating approximately 2,800 patrons in a replicated Venetian Renaissance Piazza, with ornately decorated lobbies, entrance arcades, and basement support spaces.  To meet the demands of today’s sophisticated theater productions, a larger stage and higher fly loft were added, along with upgraded back-of-house facilities.  Broadmoor salvaged the original stage house and constructed an expanded concrete and steel structure, consisting of a full basement, new stage floor, and a 5-floor support tower.  In the auditorium, the balcony seating tiers were reconfigured to improve patron sight lines for the expanded stage.  Modifications performed throughout the building brought the major public facility into compliance with updated building codes. An adjacent four story historic building of the same era, originally built as a hotel, was also restored to house additional building amenities.

The facility ultimately re-opened to broad acclaim in September of 2013, ready to once again meet the demands of a wide range of entertainment including full Broadway productions for the City of New Orleans.