Broadmoor, LLC construction workers onsite

New Orleans Museum of Art Courtyard, Cafe’, and Renovations

NOMA Courtyard Cafe and Renovations

Client: New Orleans Museum of Art

Location: New Orleans, LA

Architect: Eskew Dumez Ripple

Date of Completion: November 2020

Broadmoor has recently completed the renovations to the New Orleans Museum of Art, their courtyard and café which began in January of 2020. This project involves a custom skylight installation in the courtyard as well as the installation of the Alferez panels by a local New Orleans artist salvaged from the demolition of the Times Picayune headquarters in 2018. The renovations include historic preservation as well as custom curtainwall glass detailing and a brand-new auditorium fully integrated audio-visual systems for the exhibition of a variety of art mediums.

rooftop of Noma courtyard
Broadmoor, LLC workers on construction site
Broadmoor, LLC construction workers onsite
Exterior View of Tulane Campus Dining Commons

Tulane Dining Commons

THE COMMONS AT TULANE UNIVERSITY

Client: Tulane University
Location: New Orleans, LA
Architect: Weissman Fredi, Waggonner & Ball Architects

Broadmoor’s additional work for the all new Tulane Campus Dining Commons was consistent with and complimented the original building delivery our team provided Tulane in 2017 – for the university’s Goldring-Woldenberg Business Complex. The new construction of the three-story 77,000-Sqft building houses a state-of-the-art dining facility and is also the home for the

Newcomb College Institute. With complex site logistics, and a custom curtainwall made-up of over 1,500 pieces of glass, the project team maintained a focus on safety, as the adjacent buildings and quad were operational for the duration of this project. Broadmoor eliminated disruptions to the operating campus, and turned the project over on-time.

Broadmoor, as the project’s CMR, was tasked with maintaining the project’s budget and fast-paced schedule, while providing value engineering options that did not compromise any of the design-intent. Broadmoor proposed several cost and schedule saving options – most notably our constructability review of the structural steel erection -which proposed alternate steel design options which eliminated need for the tower crane for the project and eliminated several steel members that carried a six-month lead-time.

Broadmoor is proud of the work we have completed for this esteemed institution.

 

Lounge Area in the Tulane University Goldring-Woldenberg Business Complex

Tulane University Goldring – Woldenberg Business Complex

Tulane University Goldring - Woldenberg Business Complex Expansion and Renovation

Client: Tulane University

Location: New Orleans, LA 

Architect: Pelli Clark Pelli Associates Manning Architects 

Date of Completion: March 2018

Broadmoor recently completed the renovation to and expansion of the Goldring-Woldenberg Complex housing the A. B. Freeman Business School at Tulane University.  A convergence of two buildings, connecting each with a stunning architectural design, complimenting the mature oaks with a wave of glass that illuminates the interiors.  Broadmoor has provided several value engineering options which have been incorporated into this project for Tulane.  The most significant of which is the double monorail system designed for the installation of the curved curtain wall on the face of the building.   With mature oaks and a 4-story glass face, a unique and innovative system was designed and built to handle the individual glass panels, lowering them from the top of the facility into place. Our success on the Tulane Goldring / Woldenberg Complex is a testament of our team’s ability to execute on projects with detailed logistics, and installations.  Due to the success of this project, Broadmoor has been selected to construct the new Tulane Dining Commons project located approximately 1000 feet away from the business complex.

WITH THE IMPLEMENTATION OF “LEAN” CONSTRUCTION INSTITUTE’S TOOLS AND PRACTICES, THE PROJECT WAS COMPLETED AHEAD OF SCHEDULE AND WITHIN BUDGET.

Winner of the Associated Builders and Contractors New Orleans/ Bayou Chapter, Excellence in Construction Award 2018 – Institutional

St. George's Episcopal School classroom

St. George’s Episcopal School

St. George's Episcopal School

Client: St. George Episcopal School
Location: New Orleans, LA
Architect: Waggoner & Ball
Date of Completion: June 2016

The St. George’s Episcopal School needed to expand its operation on its limited campus one block off of Magazine Street in Uptown New Orleans. The expansion within the available space features a new two-story structure for the New Early Childhood Development Center.  The building completed in late 1800’s required extensive masonry brick and plaster restoration, which was completed by our in-house master masonry craftsman.

The new construction connects the two existing educational buildings, requiring the layout of a new foundation in a very tight footprint, closely surrounded by the tight residential environment of Uptown New Orleans.  The logistics of the location, as well as the continued presence of students, teachers, and administrators on campus required careful planning and consideration of the immediate and future environmental responsibility.

George Washington Carver School New Orleans East

George Washington Carver High School

George Washington Carver High School

Client: Recovery School District

Location: New Orleans, LA

Architect: Broadmoor LLC
Design-Build

Date of Completion: March 2016

The Recovery School District originally sent the George Washington Carver High School project to bid multiple times under standard procurement methods.  Not being able to achieve the budget, RSD ultimately chose to explore Design-Build opportunities, and Broadmoor was awarded the opportunity to work as the Design-Build contractor on the new GW Carver School.  Broadmoor coordinated all design scopes of work to meet the owner’s program, balancing quality, cost, and schedule, all while facing challenging weather permitting scenarios.  Ultimately, project completed under budget, on-time, and with zero safety incidents.

Broadmoor was recognized for our DBE strategy, approach, and management throughout the entire construction process. While exceeding the established DBE goals of 35%, Broadmoor was able to help mentor and develop new DBE subcontractors, and we have successfully maintained long standing relationships with many of them.  The amount of preconstruction planning, coordination, pricing iterations, and value engineering solutions proposed allowed us to work very closely with the owner, and ensure all of their needs were met.


“The Broadmoor team showed exemplary performance throughout the entire Design-Build process, and was a pleasure to work with from the start, consistently proactive in working with the State of Louisiana to ensure we received a quality building that was on time and within  budget.  This team has exceeded our expectations in both their customer service, attention to details, and quality of construction. We look forward to working with them again… Having expended over $1.4 Billion to date, I consider Broadmoor and the Carver project one of, if not the most successful project undertaken in the program.”

-Ronald H. Bordelon Chief Facilities Officer - LA Department of Education Recovery School District.
Holy Cross High School Exterior Sign

Holy Cross High School

Holy Cross High School

Client: Holy Cross High School

Location: New Orleans, LA

Architect: Blitch Knevel Architects

Date of Completion: 2010

Broadmoor constructed the new 20-acre campus for Holy Cross High School in Gentilly, after the 150-year-old school was destroyed by Hurricane Katrina in 2005.  The new campus for Holy Cross School is a monumental project  constructed on 20-acres of land in a residential neighborhood of New Orleans.  The first phase of project was the permanent construction of three multi-story rusticated masonry classroom and administration buildings, six-feet above grade.  The facilities all house state of the art technology, while maintaining a traditional aesthetic, paying tribute to the previous campus.

The final phase of the project was a 93,000 square foot Student Center, catering to all sports and extracurricular activities needed.  The facility was designed to emulate the classical style of the traditional campus buildings while providing the latest in student assembly and sports venue amenities.

The project was designed to provide the student body with an environment that encourages a higher level of achievement and a well rounded educational experience.